Ciklámen Tanösvény 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás 8. állomás 9. állomás

 

4. Csillag-ház


A 4-es állomásnál látható omladozó kőház fél évszázada még erdészház volt. A ház körüli idős fák még az itt lakott erdészek kezének munkájára emlékeztetnek. A Csillag, az utolsó erdész vezetékneve volt.

Az erdőben található idős fák, holtfák és un. lábon száradt fák fontos szerepet töltenek be a biológiai sokféleség megőrzésében, oly módon, hogy számos madár, ízeltlábú, moha és gomba számára nyújtanak életteret.

Ilyen pl. a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), amely olyan idős, magányosan, vagy kisebb csoportokban álló kocsányos tölgyfák kérge alá petézik, ahol a törzs egy része már elhalt. A pusztuló öreg tölgyekben több generáció fejlődik egyszerre. A bogarak több évig fejlődő lárvái a későbbiekben hozzásegítik a fát a gyorsabb hanyatláshoz.

A szarvasbogár (Lucanus cervus) imágója tölgyfajok idős, korhadó példányainak tövébe vagy a talajba, a gyökér közelébe petézik. A lárvák 4-5 éven keresztül fejlődnek a korhadt fák gyökerében.

A fekete harkály (Dryocopus martius) fészekodút nagyobb fák törzsébe farag. Táplálékát a fák törzsében élő nagyobb testű rovarlárvák alkotják. Az általa vésett faodvakat más madarak (pl. kék galamb) és emlősök (pl. pele fajok) is szívesen használják.


 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság