Ciklámen Tanösvény 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás 8. állomás 9. állomás

 

5. Remetekert Erdőrezervátum


Az erdei ökoszisztéma rezervátum (röviden erdőrezervátum) a természetes vagy természetszerű erdei életközösség megóvását, a természetes ökológiai és evolúciós folyamatok szabad érvényesülését, továbbá e folyamatok kutatását szolgáló erdőterület. Két részből (övezetből) áll: az ún. magterületből és az azt körülvevő védőövezetből.

A magterület természetvédelmi oltalom („fokozottan védett”), valamint teljes és végleges gazdasági korlátozás alatt áll. A védőövezet természetvédelmi oltalom alatt áll („védett”), ahol természetközeli erdőgazdálkodás folytatható.

Elsődleges cél az erdei életközösségek hosszú távú megőrzése és teljes háborítatlanságának biztosítása. Az erdőrezervátum egy olyan etalon is, amely által összehasonlítható a természetes, érintetlenül hagyott erdő a kezelttel, és ebből megállapítható az emberi beavatkozások eredménye. Az alapvető tudományos cél a természetes struktúrák és a dinamikus folyamatok jobb megismerése, tanulmányozása.

A Remetekert erdőrezervátum legfontosabb rendeltetése az erdőrezervátumok általános feladatai mellett az észak-zalai táj jellegzetes zonális erdőtípusainak - délnyugat-dunántúli gyertyános tölgyesek és a dél-dunántúli bükkösök - és a bennük található életközösségeknek a megőrzése.


A Remetekert erdőrezervátum adatai:

- magterület (MT): 31,8 ha
- védőzóna (VZ):125,8 ha
- összes terület: 157,6 ha


 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság