Kőszikla szurdok 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás

 

A Csibiti-tó

 

A Csibit-tó emberkéz alkotta mesterséges víztest. A szurdokvölgyben lezúduló csapadék vizét és a szivárgó rétegvizek, forrásvizek hozamát gyűjti össze. A Csibiti-tó helyén feltehetően egy mocsaras, éger-láperdő állt. A kiirtott láperdő helyén egy duzzasztó gáttal érték el az állandó nyílt vízfelszínt biztosító tavat. A mesterséges tavak létrehozása természetvédelmi szempontból lehet nagyon értékes is, amennyiben nem egy veszélyeztetett élőhely helyett kívánják őket létrehozni. Sok esetben az üde, lápi talajon fejlődő, gazdasági szempontból nem hasznosítható mély fekvésű erdőket, patakvölgyeket kívánják völgyzárógáttal horgásztóvá, kirándulóhellyé alakítani. Az ilyen láprétek, láperdők megszüntetése sok esetben számos ritka faj eltűnéséhez és a környék természetes vízháztartásának teljes megváltozásához vezet.

A természetessége fenntartásának igényével készített tavak minőségileg teljesen új élőhelyet jelentenek az adott terület számára. Olyan vízi gerinctelen és gerinces faunának adhat otthont egy-egy jól kialakított tó, amely összességében kedvező természeti állapotot eredményez.

Így a Csibit-tó is számos kétéltű (pl. barna varangy, erdei béka, pettyes gőte) vízi bogár és szitakötő számára biztosít megfelelő szaporodó- és élőhelyet.


 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság