Kőszikla szurdok 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás

 

Illír bükkösök


Iskolai tanulmányainkból emlékezhetünk, hogy a bükkösök a magasabb térszíneken (600 m tszf. magasság felett) érzik jól magukat, ugyanis az ilyen hegyvidéki környezetben adottak azok a klimatikus körülmények (hűvösebb nyár, magas csapadékszint), amelyekhez ez a fafaj alkalmazkodott. Mivel Zala megye éghajlatát számos hatás olyan módon befolyásolja, hogy ezek a körülmények alacsonyabb térszínen is kialakulnak, ezért Zalában 300-400 m közötti magasságban is találunk bükkös erdőket. A szubmediterrán és atlantikus klíma által befolyásolt ilyen bükkös erdőket Illír bükkösöknek nevezzük. A környék legmagasabb pontja a TV-torony körüli 312 m magasságú Kerülő-hegy. A Dél- és Délnyugat-Dunántúl dombvidékeinek ezen bükkösei különleges növényfajoknak adnak otthont. A Csibiti-völgyben is megtalálható védett virágos növények közül említésre méltó az erdei ciklámen (Cyclamen purpurescens), farkasboroszlán (Daphne mezereum), lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum), prítógyökér (Tamus communis), zalai bükköny (Vicia oroboides) és a békakonty (Listera ovata).

A bükkfa könnyedén felismerhető: kérge szürke, sima felületű, törzse egyenes. A bükk fűrészáru gőzöléses kezelése óta a bükk bútoripari felhasználása teret nyert. Régebben elsősorban tűzifaként hasznosították. Gőzölés nélkül könnyen vetemedik. Kültéri felhasználásra nem alkalmas.
A zalai bükkösöket veszélyezteti a nagy faéhség, a korai vágásforduló és a szélsőségessé váló (alapvetően szárazodó és felmelegedő) klíma.


 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság