Zala-völgyi rétek Pózvánál


Tanösvény hossza: 4,2 km

Bejárás időtartama: 1,5-2 óra

Nehézségi fok: séta, gyenge terepi jellegű túra

Kiindulópont: Zalaegerszeg – Sümeg közút mellett a pózvai elágazó

Megközelítés: A Zalaegerszeg-Sümeg közút pózvai elágazójától jobbra (keleti irányba) letérve


Állomások:

1. Kiinduló pont
2. Láprétek, bányató

3. Láperdő

4. Sovány kaszálók

5. Patakok, vizek világa

6. Mocsárrétek világa
7. Kaszálók, bokorfüzesek élővilága


Pózvai Rétek 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás

 

A térképen jelölt turista útvonal a megyeszékhely, Zalaegerszeg Pózva településrészében, a Zala völgyében kalauzolja a látogatót.

A terület a folyó aszimmetrikus völgyében, annak árterén található. A bal parton a Kemeneshát leereszkedő lankái, míg a jobb parton az Egerszeg-Letenyei-dombság meredek dombjai emelkednek.

A túraútvonalon közel sík terepen haladva érhetők el az állomások, a terepi mozgás nem megerőltető, szintkülönbségek nincsenek.

 

 

A térképen jelzett útvonalon végighaladva a Zala-menti változatos, vízhez kapcsolódó élőhely együtteseket ismerhetjük meg
A folyó felől a magasabb térszint felé haladva a Zala-rét jellegzetes élőhelytípusai mind megtalálhatók, a nagy fűprodukciójú franciaperjés kaszálórétek és a sédbúzás mocsárrétek azok, amelyek a legnagyobb területet uralják.
A terepből kimagasodó kavicshalmok sovány talaján értékes csenkeszes virágpompája hívogat.A réteken mindenütt jelen vannak a jellegzetes fűzcsoportok, kökénybokrosok, melyek fölé magasodnak a tájban meghatározó szoliterfák; magas kőrisek, kocsányos tölgyek, fehér füzek. A meszes talajú részeken a felszínre bukkanó rétegvizektől táplált egykori források közelében a tőzeges talajon kékperjés láprétek találhatók kornistárniccsal, buglyosszegfűvel, sárgabillegetővel.
Az égerlápokban, az egykori kubikgödrökben a ritka lápi növényzet túlélő kis szigetei maradtak fenn, melyekben még ma is él a békaliliom, a borgyökér és az osztrák rence.

 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság