2. Fás legelők és élőviláguk

Hód tanösvény 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás 8. állomás

 

Az iklódbördőcei fás legelő


A fás legelők egy korábbi gazdálkodási mód emlékei, abból az időből származnak, amikor még sokkal elterjedtebb volt a legeltető állattartás. E területek átmenetet képeznek a zárt erdők és a legelők között, élőviláguk ennek megfelelően rendkívül változatos. A rajtuk található gyakran több száz éves fák egyedi koronafejlődésük miatt különleges esztétikai élményt nyújtanak.

Az iklódbördőcei fás legelő egy nagy kiterjedésű terület a falu határában, melynek fennmaradását a hagyományos, legeltető állattartás folytatása biztosítaná.


A fás legelők élőhely szempontjából is jelentősek, hiszen az itt található öreg, haldokló, már holt fák faanyaga számos fajnak nyújt élőhelyet, amelyek közül kiemelkedő a bogarak csoportja.

Kis és nagy szarvasbogárral gyakran találkozhatunk az öreg tölgyesekben. Szintén tölgyek belsejében fejlődik az orrszarvúbogár, amelynek hímjét a fején felfelé álló szarvszerű nyúlványról ismerhetjük meg.Tudtad-e?

A világon mintegy 1200 szarvasbogárfaj található, ebből hat hazánk területén is előfordul. Legkisebb a hazánkban is élő szőrös szarvasbogár, amely mindössze 5 mm-es.

 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság