6. Bükkösök növényvilága

Hód tanösvény 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás 8. állomás

 

Hazánkban 500 - 1000 m magasságban élnek bükkösök. A bükkös koronaszintje erősen záródik, ezért sűrű árnyékot ad. Cserjeszintje alig fejlődik, gyepszintje is csak kora tavasszal élénk. A növények jelentős része lombfakadás előtt nyílik. Ezek hagymások, gumósok, rizómások, melyek a kora tavaszi virágnyíláshoz szükséges tápanyagokat raktározzák és a bükk lombfakadásaikor már termésüket érlelik.


Az egyik karakterfaja a zalai bükkösöknek a zalai bükköny.

A 40–150 centiméter farkasboroszlán illatos, rozsda- vagy ciklámenlila virágai a levelek megjelenése előtt nyílnak. A cserjeféle húsos, skarlátvörös, keserű, égető ízű termései júniustól fejlődnek ki. A mezerin nevű mérgező anyag található bennük, ami bőrön keresztül szívódik fel. Népi nevei – méregfácska, vadbors, kutya- és farkasbogyó, kígyógyöngy, emberölő – is mérgező voltára utalnak.

Az erdei ciklámen fényes, sötétzöld alapszínű és fehéren márványos leveliről könnyen felismerhető virágzási időszakon kívül is. Népi nevei (kanrépa, disznókenyér) arra utalnak, hogy gumója a makkoltatott, félvadon tartott kondák egyik fontos tápláléka volt.


 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság