8. A Kerka-völgy

Hód tanösvény 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás 8. állomás

A Kerka Szlovéniában több forrásból ered, kb. 60 km megtétele után négy patak vizét egyesítve folyik bele a Murába. Ma már nem egykori medrében folyik, a part menti élőhelyeknek vizet adó, kanyargó folyó szabályozottan halad keresztül rétek, mezők, falvak és dombok között. Korábban rendszeres árvizeivel folyamatosan pótolta a medrét követő élőhelyek vízkészleteit, amellyel hozzájárult a nedves rétek és ártéri ligeterdők gazdag növényvilágának - szibériai nőszirom, sárga sásliliom, tavaszi tőzike, ligeti csillagvirág, kockás kotuliliom - fennmaradásához. Bár a szabályozása óta egyre kisebb területeket önt el vize és a vonalát követő élőhelyek ma is értékes fajoknak adnak otthont.


Tájértékek a Kerka völgyben

A Kerka völgy természeti értékei mellett a sok évszázada itt élőknek köszönhetően épített öröksége, tájértékei miatt is értékes. A kilátópontról a Szécsiszigetet láthatjuk, ahol több egyedi értéket is megismerhetünk közelebbről, ha lesétálunk a faluba.

A Kerka völgy még számos különleges tájértékkel rendelkezik – haranglábak, boronafalas pincék, öreg faóriások, kis kápolnák, régi házak – amelyeket érdemes felkeresni.


 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság