Tanösvény hossza: 10 km
Bejárás időtartama: 4 óra
Állomások száma: 9 állomás
Nehézségi fok: túra jellegű
Kiindulópont: Tilaj harangtorony
Megközelítés: A 76-os főútról Nagykapornak és Zalacsány között letérve

 

Állomások:

1. Tilaj, harangtorony
2. Holló fészek
3. Erdei ciklámen
4. Csillag-ház
5. Remetekert Erdőrezervátum
6. Szálaló gazdálkodás
7. Remete kápolna
8. Mária-forrás
9. Vágásos gazdálkodás


Ciklámen Tanösvény 1. állomás 2. állomás 3. állomás 4. állomás 5. állomás 6. állomás 7. állomás 8. állomás 9. állomás

A terület túristatérképe itt található: LINK

 

A Ciklámen túra kiindulópontja Tilaj község, amely Észak-Zalában, Keszthely és Zalaegerszeg között félúton található. A tanösvény 9 állomását végigjárva a környékbeli erdők növény és állatvilágát, kultúrtörténeti értékeit fedezhetjük fel, és különböző erdőgazdálkodási módokat ismerhetünk meg, miközben egy országos jelentőségű területen, a Remetekert erdőrezervátumban járunk.


Natura 2000:

Az erdőrezervátum egyben a Remetekert Natura 2000 terület része, így tagja annak az összefüggő európai ökológiai hálózatnak, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok és a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását.

A Natura 2000 terület természetvédelmi célkitűzése az azon található, a kijelölés alapjául szolgáló közösségi jelentőségű fajok és élőhely típusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve a fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

Az erdőtársulások esetében ez nem csak a „névadó” fő fafaj termőhelyi feltételeinek biztosítását jelenti, hanem a társulás meghatározásában szereplő többi faj, így a lágyszárú aljnövényzet megőrzésének kötelezettségét is.

Alapkőzet, talaj:
Túránk színhelye a Kelet-Zalai dombság, melynek alapkőzete főleg felsőpannóniai homok, melyre a holocénban eolikus úton változó vastagságú lösz települt. Ilyen körülmények között barna erdőtalajok – főleg agyagbemosódásosak – alakultak ki.

Klíma:
A környezet két fő hatás alatt áll. Az egyik a szubmediterrán, mely inkább a téli félévre jellemző: enyhébb tél, páradúsabb légtömegek (a keleti anticiklonokkal szemben). A másik a szubatlanti, amely inkább a nyári félév csapadékát (Medárd) és alacsonyabb hőmérsékletét biztosítja a kontinentális hatással szemben.

Növényvilág:
A Zalai és a Göcseji flórajárásokba tartozó kistáj elterjedtebb potenciális erdőtársulásait a zalai bükkösök és a délnyugat-dunántúli gyertyános tölgyesek képviselik.

Dél-dunántúli bükkös védett növényfajai a zalai bükköny, kardos- és fehér madársisak, kétlevelű sarkvirág, kislevelű- széleslevelű- és Pontuszi nőszőfű, ciklámen, pirítógyökér, farkasboroszlán, farkasölő sisakvirág, szálkás pajzsika, vesepáfrányok.

Délnyugat-dunántúli gyertyános-kocsánytalan tölgyes védett növényfajai a havasalji aggófű, fehér zászpa, turbánliliom, kispárlófű, kardos- és fehér madársisak, kétlevelű sarkvirág, kislevelű- széleslevelű- pirosló- Tallós- és Pontuszi nőszőfű, ciklámen, pirítógyökér, farkasboroszlán, zalai bükköny.

 

Overálos barlangtúrák

- Bakony és a
- Keszthelyi-hegység
fokozottan védett barlangjaiba.

Overálos barlangtúrák


Programok a nemzeti parkban

Programok a nemzeti parkban


Csónakázás a föld alatt

Tapolcai tavas barlang

 

Üzemeltető:


Balaton-felvidéki
Nemzeti Park Igazgatóság